DOLANDIRICILIĞIN NİRVANASINDA YAŞIYORLAR!

Adam Koskoca Bankayı İflas ettirmiş!

Fransa’nın halka açık ikinci en büyük bankası Societe Generale’i zarara uğratan işlemcinin kimliği Jérôme Kerviel olarak açıklandı.

Fransa’nın halka açık ikinci en büyük bankası Societe Generale’i zarara uğratan işlemcinin kimliği Jérôme Kerviel olarak açıklandı. Bankanın CEO’su Daniel Bouton, yapılan soruşturmada uzmanların, Kerviel’in anlattığı işlemleri ‘tam olarak anlamadığı’nı bu nedenle soruşturmanın uzayacağını açıkladı. Banka Kerviel’in yaptığı işlemler nedeniyle 4.9 milyar euroluk (7.16 milyar dolar) zarar yazmıştı.

Avrupa’nın en büyük bankalarından Societe Generale, 4.9 milyar euroluk zarara uğratan bir dolandırıcılığın ortaya çıkarıldığını, global kredi darlığına bağlı olarak da 2.05 milyar euroluk zarar yazdığını açıkladı. Çalışanın kimliği Jérôme Kerviel olarak açıklandı, Kerviel’in 2000 yılından bu yana bankada çalıştığı açıklandı. Bankadan yapılan açıklamada, Kerviel’in suçunu kabul ettiği soruşturmada, bankanın zarar açıklamasına neden olacak hatalarını anlattığı uzmanların itirafları değerlendirdıiği belirtildi. İşlemci ve müdürleri görevden alındı, Banka yönetim kurulu, CEO Daniel Bouton’un istifasını kabul etmedi.

Bankadan yapılan açıklamada bilançoyu güçlendirmek için 5.5 milyar euroluk sermaye artırımı yapılacağını belirtti. Bu sermaye artırımının ardından Societe Generale için de zor günlerin yaşanabileceği ve bankanın bir satış sürecine dahil olabileceği ifade ediliyor.

DOLANDIRICI ÇALIŞAN VE MÜDÜRLERİ KOVULDU
Banka yönetimi, 30 yaşlarında olduğu belirtilen ve 2002 yılından bu yana banka adına çalışan işlemcinin ve bu işlemcinin müdürlerinin görevden alındığını açıkladı. Yıllık kazancı 100.000 euro civarında olduğu belirtilen işlemcinin, bankanın, pazardaki dalgalanmalara göre, Avrupa borsalarındaki işlemlerini yönettiği belirtildi. Bankayı dolandıran çalışanın tüm risk sistemleri üzerinde bilgi sahibi olduğu ve yazılımlarda birtakım değişiklikler yaparak usulsüz işlem yaptığı belirtiliyor.

DÖRT GÜN ÖNCEDEN BİLİNİYORDU

Bank of France Guvernörü Christian Noyer, Societe Generale’i dolandıran işlemcinin kimliğini dört gün öncesinden bildiğini ancak soruşturmalar sürdüğü için açıklama yapmadığını söyledi. Noyer, “Societe Generale kurum içi soruşturmasına başlar başlamaz bizim haberimiz oldu” ifadesini kullandı. Noyer, Societe Generale’in soruşturmayı 19 Ocak’ta başlattığını belirtti.

BANKANIN İŞLEM SIRASI KAPATILDI
Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Daniel Bouton, 22.5 milyon müşterisine yazdığı bir mektupla olayı duyurdu ve yeniden gerçekleşmesinin önüne geçebilecek her türlü önlemin alındığını belirtti. Açıklamanın ardından bankanın hisse senetlerinin borsadaki işlem sırası geçici olarak kapatıldı.

ABD’de yaşanan mortgage krizinin Avrupa bankalarına sıçrayıp sıçramayacağının tartışıldığı günlerde gelen bu haberin piyasalar üzerinde olumsuz etki yaratabileceği ifade ediliyor. Societe Generale, ABD’deki mortgage piyasasından aldığı kağıtlar nedeniyle 1.1 milyar euroluk zarar yazabileceğini de daha önce açıklamıştı. Bankanın hisse senetleri, işleme kapanmadan önce Paris borsasında geçen yılki seviyesinin yüzde 41 altında, 79.08 eurodan işlem görüyordu.

BANKAYI III. NAPOLYON KURMUŞTU
Bankanın açıklamasında, yönetim kurulu başkanı ve CEO Daniel Bouton’un istifasının kabul edilmediğini belirtildi. Fransa’nın en eski bankalarından Societe Generale, 1864 yılında 3. Napolyon tarafından kurulmuştu. Banka, sermaye olarak Avrupa’nın 7. en büyük bankası olarak biliniyor. Yaklaşık 120.000 kişinin çalıştığı bankanın, 22.5 milyon müşterisi bulunuyor.

Dünyanın en büyük dolandırıcılığı olarak tarihe geçen olayın bir benzeri İngiltere’de Nick Leeson adlı bir çalışanın Barings Bank’ı dolandırması ile görülmüştü. Olayın ardından Barings Bank batmış ve son dönemde Oyakbank’ı satın alan Hollandalı ING tarafından satın alınmıştı

Yorumlar

Unknown dedi ki…
o paranın yüzde birini bize verseler yaaaa.........

Bu blogdaki popüler yayınlar

John Stuart Mill

Zencefil

ÇIĞ NEDİR