BORAKS


Nam-ı Diğer; Bor,
Babası Bor Madenlerinden emekli her Türk genci gibi bende o madenlere gidip, sağı solu kurcalayıp, babamı kızdırma vazifemi küçük yaşlarda tamamladım. Şimdi de bu konuda bişeyler yazalımda sayfamızı Babam'da beğensin dimi ama :)

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin sitesinden aldığım aşağıdaki metinde birşey ilgimi çekti. BORAKS kelimesinin arapça olan kökleri bizdeki BURAK kelimesine ne kadar benziyor.

BOR NEDİR ?
Kökeni Arapça’da Buraq/ Baurach ve Farsça’da Burah kelimelerinden gelen ve simgesi (B) olan bor, ilk defa 1808 yılında Gay-Lussac ve Jacques Thenard ile Sir Humphry Davy tarafından bor oksidin potasyum ile ısıtılmasıyla elde edilmiştir. Daha saf bor, ancak bromit veya klorit formlarının tantalyum filamenti vasıtasıyla hidrojen ile reaksiyona sokulmalarıyla elde edilmektedir. Kimyasal olarak ametal bir element olan kristal bor, normal sıcaklıklarda su, hava ve hidroklorik/hidroflorik asitler ile soy davranış göstermektedir.

Bu benzerliğin muhatabı BURAK kelimesini seslisozluk.com adresi yardımıyla inceleyince " arapça erkek berk sözcüğünden (yıldırımdan) türetilmiştir." ibaresine ulaştım. elektrik ile bor arasındaki yakın bağıda bundan sonra öğrendim.

Balıkesir/Bigadiç ilçesi'de (ki babamın çalıştığı madende bu ilçededir)zengin bir bor yatağına sahiptir. Sitelerindeki herşeyi buraya kopyala yapıştır yapmak yerine kendi hoş tasarımlarını sizlere göstermek adına bundan sonrada genelde yapacağım gibi sayfanın linkini verip merak ettiklerinizi Bigadiç Kaymakamlığı resmi web sayfasından incelemenizi tavsiye ederim.

ETİ Maden İşletmeleri uzun zamandır Türkiye Bor Sektörünün başında, ilgili web sitesi için buraya tıklayabilirsiniz.

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Ve ben maden bölümünü bitirmiş bir vatandaş olarak boraks'ın arapçada burak kelimesiyle eş anlama gelebilme ihtimalinden daha fazla işe yaradığını belirteyim sizlere.
Madenlerimize sahip çıkalım sahip çıkmaya çalışanları bir temiz dövelim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

John Stuart Mill

Zencefil

ÇIĞ NEDİR