Bir Çift Yürek





Marlo MORGAN'ın mükemmel kitabı. Zaten çok fazla kitap yazan br yazar değil aslında. İlk kitabı, Mutant Message Downunder (Türkçe'ye Bir Çift Yürek ismiyle çevirildi), Aborjinlerle yaşadığı gerçek hikaye üzerine kurulu olduğu not edilmişti.

Kitap gerçekten çok tutuldu. Harper Collins şirketine 1.7 milyon dolara yayın hakları verildi (1994).

United Artist şirketine filim için yayın hakları veririlince Aborjinler protesto ettiler. Bir grub Aborjin 1996 yılında ABD'ye gelip filim çekimlerini engellemek istedi. Başarılı da oldular.

Morgan bu protestocularla tanıştıktan sonra hikayenin aslında uydurma olduğunu itiraf etti. Daha sonraki baskılarında bu not halinde verildi.

Benim okuduğum baskı kaçıncıydı hatırlamıyorumama orada gerçek olduğu yazıyordu. Bugün aynı kitbın yeni baskısını aldım. kargodan teslim alıp açtığımda önzösün değiştiğini ve "gerçek" ibaresinin kalktığını gördüm. Peki nasıl bir kitapmış bu;

KİTABIN ADI : BİR ÇİFT YÜREK

KİTABIN YAZARI : MARLO MORGAN

YAYIN EVİ VE ADRESİ : DHARMA YAYINLARI SİRKECİ / İSTANBUL

BASIM YILI : MAYIS 1999

KİTABIN KONUSU :

Bir Çift Yürek, yazarın kendi bastırdığı ilk basımdan itibaren uluslararası seviyede en iyi satılan kitap olmuş; bütün insanlığa eşsiz, zamanın derinliklerinden gelen güçlü bir mesaj iletmiştir.Eğer, tüm varlıkların, aynı evrensel birliğin bir parçası olduklarını anlarsak , dünyamızı yokoluştan kurtarmak için halen geç kalmış sayılmazlar.Varolan herşey inanılmaz derecede güzel ve hassas bir karşılıklı bağımlılık dengesinde bulunmaktadır. Bu çerçevede okuduğum bu kitap , Amerikalı bir kadının Avustralya’da yaşadığı ruhsal yolculuğun kısa ve zevkli bir öyküsüdür.

KİTABIN ANA FİKRİ :

Herşeyin maddiyat olduğu dünyamızda eğer istersek mutlu olabilmek ne şekilde olursa olsun bizim elimizdedir. Eğer bu mesajı albilirsek, o zaman bizim yaşamlarımız da Gerçek İnsanlar’ınki gibi bu yüce amaçla dolabilir.

KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

MUTANT:Yazarın kendisini tanımladığı kişidir.Bu isim kendisine Aborjinler tarafından verilmiştir.Mutant değişik yerler ve bu yerlere ait karakterleri tanımayı ve tahlil etmeyi seven bir kişidir.

OOOTA:Yazara tercümanlık eden bu adam Aborjinlerin çok gizli sırlarını bilmekte ve onların çok yakın dostu olduğundan olaylarla yakından ilgilidir.

YAŞLI KİŞİ:Gerçek insanlar kabilesinin başkanıdır.Yazarın onların dostu olduğuna inanmakla birlikte kabilenin çok gizli sırlarını yazara açıklamaktan kaçınmamıştır.

OLAYLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

Kitapta geçen olaylar şu bölümler altında gelişmektedir:
Onur Konuğu, Oy Kutusunun Dolduruluşu, Doğal Ayakkabılar, Hazırlan Gidiyoruz, Büyük Umutlar, Ziyafet, Sosyal Güvence, Çöl İçin Şapka, Mücevherler, Et Sosu, Diri Diri Gömülmek, Şifa, Totemler, Kuşlar, Dikiş Dersleri, Müzik Şifası, Rüya Yakalayıcısı, Akşam Yemeğinde Bir Sürpriz, Ballı Karıncalar, Kabilenin Önünde, Yeminim, Rüya Zamanı Açıklanıyor, Arşivler, Görev.

YAZAR HAKKINDA BİLGİ:

Marlo Morgan emekli bir sağlık uzmanıdır.Lee’s Summit, Missouri’de yaşamaktadır.İlk kitabı “Bir Çift Yürek” Amerika’da otuz bir hafta boyunca New York Times “Best Seller” listesinde zirvede kalmış, yirmi dört dile çevrilmiştir.Ülkemizde on haftayı geçkin bir süredir hala listelerdedir.Ayrıca yazarın “Sonsuzluğa Mesaj” isimli kitabı çok tutulmuş ve bu kitabı gibi büyük ilgi görmüştür.Bu kitapta da bölgeler ve ülkeler hakkında ince bilgiler bulunmaktadır.Yazarın en büyük özelliği ise anlattığı olayları veya kişileri kendisi yaşamış veya tanımış gibi anlatmıştır.Bundan dolayıdır ki yazar bu kadar sevilmekte ve kitapları okuyucular tarafından beğenilmektedir.

KİTABIN ÖZETİ:

Nomadik kültüründen olan Aborjinler eşliğinde, kabilenin kendilerinin adlandırdıkları şekliyle, “Gerçek İnsanlar “ la birlikte dört ay süren ve çölü boydan boya katettikleri uzun bir yürüyüşe çıkarlar.Mutant ve Ooota bu süre boyunca çölün acımasız ikliminde bitkiler ve hayvanlarla nasıl uyum içinde yaşanacağını öğrenirler ve başlarına gelen ilginç ya da talihsizlik olarak adlandırılabilecek çeşitli maceralarla karşılaşırlar.Morgan bu toplulukta bulunan olağan dışı insanlardan oluşan bir yolculukta, bu insanların elli bin yıllık kültürlerinin felsefesi ve bilgeliğiyle tanışır. Bir gün Amerikalı kadın doktor,sağlıkta koruyucu hekimlik üzerine araştırmalar yaparken Avustralyalı hekim arkadaşı arayarak araştırmaları ile ilgilendiklerini söyler ve kendisini Avustralya’ya davet eder.Buraya ulaştığında ülkenin asıl yerlileri olan ve Aborijin adı verilen kişilerin ayrıma tabi tutulduğunu görür.Bir akşam melez Aborijin gençlerinin benzin doldurdukları kutuları koklayarak yürüdüklerini ve sonradan bu gençlerden birinin zehirlenerek öldüğünü öğrenir.O gece kendisi de dahil hiç kimse onları durdurmak için parmağını kımıldatmamıştır.Bu olaydan etkilenerek Aborijinlere yardım çalışmalarına başlar.Bu çalışmaları kısa zamanda yayılarak anakaranın öte yakasında yerleşmiş olan bir Aborijin kabilesinden davet alır.
Morgan ve Ooota macerasının ilk gününden itibaren bu zorlu iklim ve hayvanlara karşı fiziksel zorluklarla karşılaşır ve bunlarla beyniyle mücadele etmek zorunda kalır.Aslında anlamıştır ki bu coğrafya insanlığın ne kadar mükemmel bir varlık olduğunu kanıtlamaktadır.Dayanıklılığın her gün sınandığı bu zorlu yolculukta, karşılaştığı her çetin zorluk onun beyninden ziyade ruhunu da büyük bir ilerlemeyle karşı karşıya bırakmıştır.Aborijinler onu, büyük bir alçak gönüllülükle ve misafirperverlikleriyle kendilerinden biri olarak görür ve onları o şekilde kabul ederler.Olaylar gelişirken onun şefkat dolu öğretmenleri oluverirler ve çok iyi anlaşarak güzel günlere tohum atarlar.
Bir gün öğretmenlerinden, her insanın eşsiz niteliklerini ve beyinleriyle geliştirdikleri içsel ruhlarını takdir etmeyi ve bu yaptıklarını sonunda kutlamayı öğrenirken bir yandan da yaşadıkları bu eşsiz coğrafyada güçlü doğal şifa yöntemlerine kendi gözleriyle tanık olup onların diğer canlılardan büyük farklılıklarının olduğunu farkına varırlar.Her ne kadar insanoğlu alçak gönüllü olsa da, bu farkındalığının değerini bilecek kadar akıllı ve aynı zamanda yaratıcı olduğundan dolayı yaşadıkları olaylar ve gelişen şartlar onları da bu değerliliğin ne kadar derin ve anlamlı olduğunu görmelerini sağlar.Yolculuğu bittiğinde yaşamında derinlemesine değişiklikler olur.Amerika’ya döndüğünde çocuklarının ve yakın arkadaşlarının desteği ve yüreklendirmesi ile Avustralya anakarasının yüreğindeki çölde yaşadığı deneyimlerini yazmaya başlar. Ulaşabildiği her yerde konuşmalar yapar.Yaşamının geri kalanını Gerçek İnsanlardan öğrendiklerini uygulamaya adar.



(kaynak: http://www.forumturka.net/forum/archive/index.php/t-74232.html )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

John Stuart Mill

Zencefil

ÇIĞ NEDİR